Beaujolais Nouveau 2012 vīna svētki Teātra Bāra restorānā

Runāt par vīnu vienmēr ir aizraujoši, jo tad vienmēr neizbēgami ir runa gan par to valsti, vietu, no kurienes šis vīns nāk, par tā darīšanas un dzeršanas tradīcijām, gan par sajūtām un asociācijām, ko rada vīna baudīšanas process. Pasākums notika ceturtdienas 15.novembra vakarā, kas tieši sakrīt ar jaunā vīna jeb Beaujolais Nouveau svētkiem Francijā Beaujolais reģionā un citur. Tieši katra novembra trešajā ceturtdienā pārdošanā nonāk šī gada ražas vīns.

Runāt par vīnu vienmēr ir aizraujoši, jo tad vienmēr neizbēgami ir runa gan par to valsti, vietu, no kurienes šis vīns nāk, par tā darīšanas un dzeršanas tradīcijām, gan par sajūtām un asociācijām, ko rada vīna baudīšanas process. Pasākums notika ceturtdienas 15.novembra vakarā, kas tieši sakrīt ar jaunā vīna jeb Beaujolais Nouveau svētkiem Francijā Beaujolais reģionā un citur. Tieši katra novembra trešajā ceturtdienā pārdošanā nonāk šī gada ražas vīns.

Šī jaunā vīna svinēšanas tradīcija atkārtojas no gada uz gadu jau sešdesmit vienu gadu pēc kārtas. Beaujolais reģiona dominējošā vīnoga Gamay (95% no visām reģionā audzētām vīnogām) tiek godā celta un apbrīnota par tās neparasto dabu – tumši sārto miziņu, kas piedod vīnam piesātinātu sarkano krāsu, un gaišo sulu, kas raksturīga baltajām vīnogām. Turklāt tikai mēneša izturēšanas laikā vīnam piešķir patīkamu, noapaļotu, augļainu garšu ar ziedu notīm smaržā.

Jaunā vīna Beaujolais Nouveau baudīšanas svētki notika Teātra Bāra restorānā, kurš izvietojies klusā pagalmā Rīgas tuvajā centrā. Jau ienākot pa durvīm, sapratām, ka te ir īstā vietā, kur šodien gribas pavadīt vakaru. Francijas noskaņu uzjundīja gan vīna aromāts, gan lieliskās un visiem labi pazīstamās melodijas akordeonistes Initas Āboliņas izpildījumā.

Vakara gaitā baudījām četrus vīnus, sākot no šī gada jaunā vīna līdz Beaujolais izturētiem kru klases vīniem. Par uzkodām, ēdieniem pie katra vīna bija parūpējusies Teātra Bāra restorāna šefpavāre Vineta Bārtule. Jau nobaudot pirmo vīnu Henry Fessy Beaujolais Nouveau 2012 ar aveņu etiķī noturētu bieti ar kazas sieru un žāvētu dzērveņu-rozmarīna mērcīti, bija skaidrs, ka ēdienkarte vienkārši perfekti piemeklēta katram no vakara piedāvātajiem dzērieniem. Vīns apaļš, augļains, nav masīvs, bez tanīniem, bet ar pikantu noti. Pasniedzams atdzesēts 11-12 grādu temperatūrā. Saderība ar ēdienu lieliska, deviņi no desmit punktiem (subjektīvais vērtējums).

Pasākuma vadītāja vīnzine Larisa Krūmiņa iepazīstināja ar Beaujolais reģionu un pastāstīja arī par interesantām sacensībām The Beaujolais Run, kuru rīko autobraucēji, lai pirmie aizvestu jauno tikko pēc pusnakts pārdošanā nonākušo vīnu no Francijas uz Angliju un Londonā pasniegtu viesnīcas Rica īpašniekam.

Otrs vīns, jau pakāpīti augstāks, Henry Fessy Beaujolais Villages 2011 tika pasniegts ar apelsīnu-Dijon sinepju glazūrā ceptu zandartu ar rukolas salātiem un grilētu, marinētu fenheli. Vīnam jau parādījās raksturiņš, garšā – hmm, kaut kas no Latvijas jāņogām. Saderība ar ēdienu ļooooti laba, astoņi no desmit punktiem. Ēdiens un vīns viens otru lieliski papildina.

Muzikālā pauze, kumoss maizes ar ūdeni, un var sākt baudīt trešo vīnu, kas jau ir kur klases Henry Fessy Beaujolais Regnie Chateau des Reyssiers 2010. Klāt muskatķirbja biezzupa ar sēpijas pastu un karamelizētāu pīļu akniņu. Vīnā aveņu notiks, par sevi liek manīt tanīni, garšvielas. Sākumā likās, ka vīns pārāks par zupu un zināmā mērā to nomāc, bet vēlāk, izbaudot pēcgaršu, rodas atskārsme, ka tumīgā zupiņa lieliski tika galā ar vīna savelkošo sajūtu mutē, padarīja miesīgo vīnu vieglāku, baudāmāku. Saderība – astoņi no desmit. Super garšīgi!

Ražotāja Henry Fessy pudeles var labi atšķirt pēc raksturīgajām ūsiņām gan uz etiķetes, gan uz pudeles kakliņa papīra marķējuma. Tur zem tā ir vesels stāsts par ūsām un novembra mēnesi, kas izrādās ir vīriešu mēnesis. Taču patīkams reibums un relaksējošā vakara noskaņa nu jau vairs neveicināja iedziļināšanos faktos.

Vakara nagla, ja var tā teikt, vīns Henry Fessy Beaujolais Fleurie 2009, krū klases vīns, biezas konsistences, ar nopietniem savelkošiem tanīniem, vīna ekspertu, tostarp Roberta Parkera, augsti novērtēts. Bet īstais pārsteigums sekoja tad, kad vīnu nobaudījām ar desertu – karsto šokolādes kūku ar Dor Blu sieru un pīlādžogām. Bez komentāriem, saderība – desmit no desmit punktiem.

Paldies pasākuma organizatoriem par iespēju pabūt pāris stundas Francijas vīna garšu pasaulē!

Dalies:
Novērtē: 5 (2)

komentāri

Larisa

Inga, paldies par labajiem vārdiem!Atliek piekrist- vīns, ēdiens, mūzika un vakara viesi veidoja brīnišķīgu gaisotni Francijas noskaņās.



Ko lasa citi?