Chardonnay vīni

Chardonnay ir populārākā balto vīnogu šķirne pasaulē. Tā viegli pielāgojas dažādiem klimatiskajiem apstākļiem un augsnēm, kā arī labprāt pakļaujas dažādām transformācijām un vīna nogatavināšanas procesam, tāpēc iemantojusi popularitāti gan vīnogulāju audzētāju, gan vīndaru, gan patērētāju vidū.

Chardonnay ir populārākā balto vīnogu šķirne pasaulē. Tā viegli pielāgojas dažādiem klimatiskajiem apstākļiem un augsnēm, kā arī labprāt pakļaujas dažādām transformācijām un vīna nogatavināšanas procesam, tāpēc iemantojusi popularitāti gan vīnogulāju audzētāju, gan vīndaru, gan patērētāju vidū.

Chardonnay šķirnei ir tendence veidot pilnmiesīgus vīnus, bagātus ar ekstraktvielām un arī ar pietiekamu skābuma līmeni. Ļoti labi sadzīvo ar ozolkoku, kā arī maina garšas raksturu atkarībā no klimata un saules daudzuma, ko saņem vīnoga.

 

Foto Chardonnay vīnogulājs no Fulkerson Winery & Chablis Grand Cru vīns

Chardonnay dzimtene ir Burgundija (Francija), bet tā tiek audzēta gandrīz pa visu pasauli – Austrālijā, Jaunzēlandē, ASV, Itālijā, Spānijā, D Āfrikā, Čīlē, Argentīnā, Austrijā u.c. Vīna nianses svārstās no siltā klimatā audzētiem, viskoziem un augļainiem vīniem, kas nāk galvenokārt no jaunās pasaules līdz klasiskajam sausajam un diskrētajam Francijas Z Chablis vīnam, kurā manām slapju akmeņu un sāļā jūras ūdens aromāts.

Vērtējot Chardonnay smaržas un garšas buķeti, noteikti tiek pamanīts vīnam piemītošais sviestainums, dažkārt arī grauzdējuma nianses. Aromātā ābola, citrusu, melones, ananāsa notis. Krāsa no bāli dzeltena līdz piesātināti zeltainam tonim, atkarībā no nogatavinātības pakāpes. Zemāk tīri vizuāli mēģināju attēlot Chardonnay vīniem piemītošās buķetes nianses.

     

     

Vienkāršas izcelsmes Chardonnay baltvīni domāti tūlītējam patēriņam un nepretendē ierindoties vīna krājēju kolekcijās. Turklāt izcilākie vēsā klimata burgundieši, tostarp arī Chablis, spēj izturēt 5-15 gadu laika pārbaudi un attīstīt smalku garšas buķeti. Jāpiemin, ka Chardonnay vīnoga ir pamats īstam franču šampanietim – Champagne Blanc de Blancs, kas tiek gatavots Šampaņas provincē.

Chardonnay vīnu, tāpat kā visus baltvīnus, pasniedziet atdzesētus 6-12C. Atver īsi pirms pasniegšanas, liešanas glāzē. Chardonnay lieliski der kopā ar jūras veltēm, zivīm, zaļajiem salātiem, balto putna gaļu, puscietiem sieriem, kā arī ar augļiem un desertu.

 

Attēli no SeductionMeals.com

Izturēts no veciem vīnogulājiem klasiskais Burgundijas Chardonnay un jaunās pasaules labi nogatavinātie, pilnmiesīgie vīni pasniedzami noapaļotās formas glāzēs (1.attēls). Tas nepieciešams, lai vīns nonāktu uz paletes, aptverot sānu garšas kārpiņas un varētu pilnībā izbaudīt bagātīgo garšas buķeti .Taču jaunajiem, atsvaidzinošajiem Chardonnay der klasiskā baltvīna glāze (2.attēls).

 

Riedel  Chardonnay glāzes

Turpmāk daži nobaudītie Chardonnay vīni. Pēdējā nodarbībā, kad runa bija par Francijas vīniem un arī par Burgundijas apgabalu, nobaudījām Bouchard Pere&Fils La Vignee Chardonnay 2008 (veikala Vintage cena: LVL9,74). Vīns izturēts Francijas ozolkoka mucās. Pasniegšanas temperatūra 10-12C. Gaiši dzeltenas nokrāsas. Aromātisks, apaļš, zīdains. Mazs skābumiņš un augļu notis. Vienu pašu varbūt neizvēlētos , bet vienkārši ideāla saderība ar Larisas pagatavoto un klāt pasniegto krēmu no maskarpones siera, kaperiem un kūpinātu lasi.

Iepriekšējā nodarbībā, kas bija veltīta D Āfrikas vīniem, garšojāmGlen Carlou Quartz Stone Chardonnay Single Vineyard 2008 (veikala Vīna Studija cena: LVL16,50). Spilgti dzeltena krāsa. Smaržā izteikts ceptas baltmaizes aromāts, garšā arī riekstu nots. Gan viens pats, gan kopā ar kišs no gailenēm un vistas gaļas ir ļoti labs.

Nākamo Chardonnay atklājām kādā jaukā vakarā vīna telpā TINTO blakus kinoteātrim Rīgā – Plaisir de Merle Chardonnay 2008(restorāna TINTO cena LVL18, veikala cena – LVL12).Izturēts ozolkokā.Aromātā patīkama vaniļas nots, augļaina garša. Baudāms viens pats un ar ēdienu. Es izvēlējos tīģergarneles un zaļos salātus.

   

Francijas Chardonnay un divi D Āfrikas Chardonnay

Nodarbībā, kurā vērtējām ēdiena un vīna saderību, baudījām arī Vīnu no Austrālijas - Roxburgh Chardonnay Hunter Valley 2005 (veikala cena LVL12,48). Dziļa dzeltenzaļgana koša krāsa, kā pati saule glāzē būtu pielijusi. Vīns izturēts 9 mēnešus jaunās Franču ozolkoka mucās. Miesīgs, piesātināts vīns. Variantā ar kūpinātu lasi vīns ņem virsroku, otrā kombinācijā ar garšaugiem papīra tūtiņā gatavotu lasi nekas pārsteidzošs.  Piesātinātā vīna krāsa solīja kaut ko vairāk nekā garša parādīja, bet tas atkal ļoti subjektīvi.

Vienreiz jau šo vīnu esmu pieminējusi siera un vīna saderības meklējumos, bet nu vēlreiz gribu ieteikt kopā ar attēlu - La Chablisienne Chablis Cru Beauroy 2005 (veikala cena LVL14,98). Citrusaugļu, mango, bumbieru aromāts. Zems skābuma līmenis. Lielisks viens pats un ar Emmental sieru.

 

Austrālijas Chardonnay un Francijas Chardonnay

Izmantotie avoti:

V.Grandāne, A.Ritenis. Vīns. – R: Jumava, 2010.

Chardonnay - Wikipedia, the free encyclopedia.

Larisas Krūmiņas neatkarīgo vīna kursu piezīmes.

Dalies:
Novērtē: 5 (2)
Skatīts: 2198

komentāri

Jūlija

Mmm, man ļoti garšo Chardonnay :) Īpaši Jaunās pasaules Chardonnay ;) Vismazāk garšo Chardonnay no Francijas. Vispār jau tie Francijas vīni ne īpaši :(

Agnese

Lielisks raksts!!! Saturīgs, informatīvs, interesants, viegli lasāms. Paldies!

iinuu

Paldies! :) Šovasar dikti iepatikušies Cabernet Sauvignon vīni, tā ka briestu rakstam par šo vīnogu.

Laura

La chablissienne Chablis Cru Beouroy ,tiešām,ir labs vīns! :)

Laura

La chablissienne Chablis Cru Beouroy ,tiešām,ir labs vīns! :)



Ko lasa citi?