Dienvidāfrikas vīni

Sākotnēji Dienvidāfrika interesēja tikai viena apskates objekta dēļ - pingvīnu kolonija pie Boulderas pludmales, tagad uzradies vēl viens būtisks aspekts – vīni. Kaut gan vīna darīšanas tradīcijas tur nav tik senas kā vecajā labajā Eiropā, mūsdienās D Āfrika ieņēmusi būtisku vietu un sastāda apmēram 3% no kopējā vīna tirgus pasaulē.

Sākotnēji Dienvidāfrika interesēja tikai viena apskates objekta dēļ - pingvīnu kolonija pie Boulderas pludmales, tagad uzradies vēl viens būtisks aspekts – vīni.

Foto no hickerphoto.com

Kaut gan vīna darīšanas tradīcijas tur nav tik senas kā vecajā labajā Eiropā, mūsdienās D Āfrika ieņēmusi būtisku vietu un sastāda apmēram 3% no kopējā vīna tirgus pasaulē. Gandrīz no visām pusēm D Āfriku apskalo okeāni, kas vairāk vai mazāk, bet tomēr ietekmē tur iegūtā vīna garšu, padara to unikālu un atšķirīgu.

 

DĀfrikas ainava ar tipiskām holandiešu arhitektūras baltajām mājām un vīnogulājiem ar kalnu grēdu fonā

Larisas neatkarīgajos vīna kursos nobaudījām 2 baltvīnus un 4 sarkanvīnus no 2 DĀfrikas vīna reģioniem Stellenbosch un Paarla (skat. karti attēlu galerijā). Kaut gan skatoties no apjoma sadalījuma baltvīni D Āfrikā tomēr ir dominējošie ar Chenin Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc vīnogām un ar vaniļas, zaļo ābolu, ērkšķogu, ceptas baltmaizes, melones, persiku, marakujas un ananāsa vīna buķeti.

Foto no cascadecliffsblog.wordpress.com

Sauvignon Blanc Vergelegen Stellenbosch 2009 kopā ar zaļiem kraukšķīgiem salātiem, klāt pievienotu bumbieri, kazas sieru. Turpinām raksturot pēc trīs galvenajiem pieturas punktiem: izskats, smarža un garša. Bāli zaļgandzeltena nokrāsa, biezi vīna „aizkariņi”, smaržā - zaļās ērkšķogas, zaļais pipars, garšā – eļļainums, augsts skābuma līmenis, citrusaugļi. Asociācija – miglains mitrs apmācies vasaras rīts.

Glen Carlou Quartz Stone Chardonnay 2008 noturēts 11 mēnešus ozolkoka mucās. Zeltaina nokrāsa. Aromātā nogatavojušies persiki, grauzdējums, tipisks Chardonnay aromāts ar ceptas baltmaizes (petrolejas) smaržu. Garšā grauzdētu lazdu riekstu notis. Ļoti labi kopā saderēja ar gaileņu-vistas kišu.

   

Glen Carlou Pinot Noir 2008 – tumši sarkanīga nokrāsa. Garšā un aromātā tumšie ķirši, tomēr apaļīgums un tanīni netraucē.

Simonsig Redhill Pinotage 2007. Par Pinotage vīnu der parunāt sīkāk. To ražo no vīnogām, kas 1925. gadā tika izaudzētas Dienvidāfrikā, krustojot Pinot Noir un Cinsaut šķirnes. Starp citu, Cinsaut šai valstī bija pazīstama ar nosaukumu Hermitage. No tās tad arī ir cēlies Pintotage nosaukums. Sākumā, sakarā ar nepārāk labi izstrādāto tehnoloģiju, vīns no šīs šķirnes neizcēlās ne ar īpašu garšu, ne ar aromātu, tāpēc to ar katru gadu ražoja aizvien mazāk un mazāk. Tā tas turpinājās, līdz vīna ražotāju saimniecības kā Kanonkop un Vriesenhof sāka izmantot īpašas metodes, lai no šīs šķirnes iegūtu patiešām kvalitatīvu un augstvērtīgu vīnu. Tagad Pinotage vīnogas uzskata par Dienvidāfrikas pērli. No tām pagatavotam vīnam piemīt piesātināta elegance, vīnogu aromāts un saldskāba garša.

Vīns izturēts jaunās ozolkoka mucās un tam ir tumša, piesātināti sarkana nokrāsa. Pārgatavinātu banānu aromāts, garšā avenes, jūt tanīnus, bet nav smags.

   

Plaisir de Merle Cabernet Sauvignon 2006 – brūngansarkanīga nokrāsa, smaržā sarkano augļu aromāts, grūti nosakāms, garšā pavīd tumšās šokolādes garša, uzdarbojas tanīni. Ja man būtu jāizvēlas, tad Plaisir de Merle zelta spārnoto lauviņu redzētu uz 2008.gada Chardonnay pudeles.

Glen Carlou Syrah 2005 – vīns 12 mēnešus izturēts ozolkoka mucās. Tumši sarkana nokrāsa, aromātā garšaugi, žāvēti augļi. Vīns ar raksturu, tanīni. Uzglabāšanas potenciāls līdz pat 10 gadiem. Subjektīvi – neizvēlētos.

  

Izmantotie avoti:

Larisas Krūmiņas neatkarīgo vīna kursu pieraksti

irlaiks.lv - par Pinotage vīnogu

Dalies:
Novērtē: 5 (3)

komentāri

Rūdis

Ļoti liels prieks par to, ka šādi augstas kvalitātes produkti tiek gatavoti. Jāgaida vien, kad redzēsim plaukto blakus pasaules labākajiem vīniem



Ko lasa citi?