Horvātija-3

Ceļojuma dienasgrāmata. Der nobaudīt …

Der nobaudīt ...

Kaut gan pavadonis mums gari un plaši stāstīja par nacionālajiem ēdieniem un ēšanas tradīcijām, kuru neatņemama sastāvdaļa ir grilēta vai cepta gaļa ar stipriem, spirtotiem dzērieniem, mums labpatikās nogaršot jūras veltes ar Horvātijas vīniem, kas ne mazāk garšīgi. Istras pussalā populāras 2 šķirnes : TERAN – tumši sarkanais jeb kā horvāti saka černo vino un MALVAZIJA – baltais vīns – kvalitetno vino vinogorje zapadna Istra. Pēdējais labi derēja ar grilētām garnelēm un mīdījām.

 

 

Braucot vairāk Horvātijas vidienē, sanāca nobaudīt arī šlivovicu jeb plūmju degvīnu, ko ražo mājas apstākļos un ko atļauts brīvi pārdot. Šo iespēju šķiet izmanto katrs uzņēmīgs zemnieks, netālu no savas mājas tirgojot blakus prāviem kazas siera rituļiem. Siers pēc garšas skarbans, mazliet atgādina kūpinātu sieru, tiešām labi iederētos kopā ar gaļas ēdieniem un stiprāku dzeramo.

Gar ceļmalām nereti novērojām olīvu dārzus, vīnogulājus un vīģes kokus, taču dārzeņu lauki Istras pussalā netika manīti. Varbūt arī tāpēc, kad letiņa kuņģītis sakāroja zaļumiņu un mēs iegriezāmies vietējā pārtikas veikalā, tad nekādu dižo izvēli neatradām. Daži gurķi, paprika par augstām cenām, par zaļumiņu klātbūtni pat nerunājot. Toties Opatijā atklājām veikalu ar acij un ausij tīkamu nosaukumu „Letiš market”. Vai tas domāts tieši tūristiem no Latvijas? 

 



Sanāca arī ieturēt pusdienas nacionālo ēdienu restorānā „Konobo - BIZZARRA” (ceļā starp Pulu un Rovinju), kur piedāvājumā bija istriešu nacionālais ēdiens Pršut – ilgstoši žāvēta cūkas kāja, īpašie Istrijas makaroni Fuži, protams, vīns no speciālas karafes.

Alus mīļotāji tomēr var arī atrast sev piemērotu dzērienu – Ožujsko pivo. Tā ir populārākā alus marka, ko ražo pašā Horvātijas galvaspilsētas Zagrebas alusdarītavā.

Istrijas pussalā izrādās tiek audzētas arī dārgās trufeļsēnes, kuras meklē un izrok speciāli apmācīti suņi. Šo sēņu cena nereti svārstās no 2 000 – 7 000 eiro par kilogramu.

Interesants fakts – dzeramo ūdeni Istrijā var lietot tieši no krāna, neuzvārot vai kā citādi neattīrot. Pārbaudīts – garša laba un nepiemetas vēdergraizes.
Dalies:
Novērtē: 4 (6)
Skatīts: 2750

komentāri



Ko lasa citi?