Kā es franču šokolādes kūku gatavoju

Iedvesmojusies no pēdējā vīna pasākuma, kurš bija veltīts vīna un ēdiena saderībai, un dabūjusi recepti no Larisas, gatavoju šokolādes kūku. Tā ir gaužām vienkārša ar debešķīgu rūgtās šokolādes garšu, bet reizē arī mazliet piņķerīga. Gatavoju divreiz, lai panāktu gludo brūno virsmu bez saplaisājumiem. Patīk, ka te var iztikt bez miltiem.

Iedvesmojusies no pēdējā vīna pasākuma, kurš bija veltīts vīna un ēdiena saderībai, un dabūjusi recepti no Larisas, gatavoju šokolādes kūku. Tā ir gaužām vienkārša ar debešķīgu rūgtās šokolādes garšu, bet reizē arī mazliet piņķerīga tieši cepšanas procesā. Gatavoju divreiz, lai panāktu gludo brūno virsmu bez saplaisājumiem (bija jāpiešaujas pie īstās krāsns temperatūras un jāizvēlas īstā pamatne, kūkas rūpīgai izņemšanai no cepamtrauka). Patīk, ka te var iztikt bez miltiem.

 

Vīnu pasākumā šokolādes kūku baudījām ar sarkanvīnu Red Diamond Shiraz Washington (2006), bet šķiet, ka ir arī ideāla ar balto kafiju, saldējumu vai putukrējumu.

 

 

 

 

 

Pagatavošanai nepieciešams:
• 200g rūgtās šokolādes (70% kakao)jeb 2 tāfelītes;
• 200g sviesta (1 paciņa);
• 200g cukura (1 glāze 250ml);
• 4 olas.

Pagatavošana:

1.solis.
Ieslēdzam krāsni, lai tā uzkarsētos līdz ~180 grādiem (tas ļoti subjektīvi, jāskatās pēc krāsns, katra saimniece pati labāk jutīs, uz cik iedaļām uzlikt, es liku uz 4). Salaužam šokolādi mazos gabaliņos un izkausējam kopā ar sviestu karstā ūdens peldē.

 

2.solis.
Atdalām četru olu dzeltenumus un baltumus. Sakuļam olu dzeltenumus ar pusglāzi cukura.

   

3.solis.
Pievienojam sakulto olu dzeltenumu sviesta un šokolādes masai.

   

4.solis.
Olu baltumus arī sakuļam kopā ar atlikušo pus glāzi cukura līdz diezgan stingrām putām. Pievienojam pamatmasai.

 

5.solis.
Ieklājam cepamtraukā cepampapīru, mazliet ietaukojam. Es izmantoju pāris pilienu olīveļļas. Lejam kūkas masu traukā. Apsedzam cepamtrauku ar foliju vai cepampapīru. Cepam ~ 175-180 grādos 40 minūtes. Vai kūka gatava, var pārbaudīt ar koka irbulīti.

 

No kļūdām mācās: Pirmajā reizē kūka saplaisāja, jo nebiju pārsegusi ar foliju. Izmantoju arī mannas putraimus pamatnei, bet kūka ir pārāk lipīga, tāpēc labāk lietot cepampapīru. Otrā reizē, izmantojot cepampapīru pamatnei un foliju pārsegšanai, iznāca ļoti gluda, skaista.

 

Tāpat nav jāsteidzas ar kūkas izņemšanu no formas. Jāpagaida, kad tā atdzisīs, tad viegli aiz cepampapīra maliņām to var izcelt un novietot uz šķīvja.

 

Dalies:
Novērtē: 5 (23)

komentāri

Jūlija

Jauki! Gandrīz vai sajūtu šokolādes smaržu lasot (fall_in_love)

Un vēl man tā bilde dikti patika, kur iinuu ar mikseri sapņo par pavasari (confused)

iinuu

Jā, gatavojot smaržoja viss dzīvoklis pēc karstās šokolādes. Jap, tā bilde feina, perspektīvā, un ar domīgu skatu receptē, cik tad īsti tur bija jākuļ?! (smile)

Jūlija

Izrādās, arī pingvīni ir gardēži! (sunglasses) Kādam dikti bija paveicies (hallo)

ANNA

Izskatās pēc plāceņa nevis kūkas :)



Ko lasa citi?