Sicīlijas vīni

Šomēnes fanojam par Sicīliju, jo tā ir viena no vietām uz pasaules kartes, kur kādreiz gribētos pabūt. Sākotnēji, izdzirdot vārdu Sicīlija, tā asociējas ar mafiju, Karleones uzvārdu, pastāvīgi darbojošos vulkānu Etnu, sauli un jūru. Taču gribas ne tikai redzēt, bet arī izgaršot Sicīliju, tāpēc tieši par Sicīlijas vīniem. Tie nesa jaunus atklājumus un pat iemīlēšanos vienā vīnā, kas nāk tieši no Etnas vulkāna pakājes.

Šomēnes fanojam par Sicīliju, jo tā ir viena no vietām uz pasaules kartes, kur kādreiz gribētos pabūt. Sākotnēji, izdzirdot vārdu Sicīlija, tā asociējas ar mafiju, Karleones uzvārdu (Ņujorkas sicīliešu mafijas krustēvs), pastāvīgi darbojošos vulkānu Etnu, sauli un jūru. Īstenība tā ir lielākā Vidusjūras sala ar aptuveni 5 miljoni iedzīvotāju, galvaspilsētu Palermo, medūzas galvu ar trim kājām ģerbonī , kas nosacīti simbolizē salas trīsstūrveidīgo formu, un vairākus gadu tūkstošus pirms mūsu ēras senu un bagātu vēsturi.

Ienāca prātā doma, ka sākotnēji varētu mēģināt iepazīt tādu vietu no tālienes un tad pārliecināties, pārbaudīt savus priekšstatus, arī stereotipus par to, dodoties tur uz savu roku un izbraukājot salu krustu šķērsu. Zināmu ieskatu par Sicīliju guvām no telekanāla Моя Планета raidījumiem un mākslas filmām „Baarìa” (2009) un „Malèna” (2000).

 

Kadri no filmām „Baarìa” un „Malèna”

Taču gribējās ne tikai redzēt, bet arī izgaršot Sicīliju, tāpēc sakūdīju Larisu šoreiz pievērsties tieši Sicīlijas vīniem. Vīnu pasākums nenesa vilšanos, drīzāk jaunus atklājumus un pat iemīlēšanos vienā vīnā, kas nāk tieši no Etnas vulkāna pakājes.

Kaut arī neliela Sicīlija tomēr saražo ap 35% no visiem Itālijas vīniem, kas apjoma ziņā salīdzināms par ar atsevišķu Austrālijas kontinentu. Sicīlijā ir 24 vīna reģioni, kas galvenokārt koncentrējas salas R daļā Trapani apgabalā, kaut arī ir vīnogulāji D, pie Etnas un uz mazajām vulkāniskās izcelsmes saliņām gar Sicīlijas krastiem. Sicīlijas vīnu karte - http://www.delongwine.com/Sicily_Wine_Map.pdf

 

Sicīlijas vīnu karte - www.cellartours.com

Pirmais degustējamais vīns Donnafugata Vigna di Gabri 2009 no Ausonica 65% (vecākā Sicīlijas vīnoga) un Chardonnay 25% vīnogām. Smaržā izteikti bija jaušams Chardonnay raksturīgais, bet garšā patīkams skābums, kas atgādināja zaļos ābolus. Interesanti, ka Donnafugata mājas lapā atrodams projekts – vīns&mūzika, kur katra vīna baudīšanai ir ierakstīta atbilstoša fona dziesma. Piemēram, šim vīnam tiek piedāvāts noklausīties Rita Lee - Agora Só Falta Você. Šo vīnu izvēlētos, mūziku nē.



   

Vīnu baudījām ar vīnogu lapās ietītu mīksto sieru ar olīvām, bet sader arī kopā ar jūras veltēm, balto gaļu un dārzeņiem.

Nākamais baltvīns Planeta Alastro 2009 no Grecanico un Chardonnay vīnogām. Koši dzeltena nokrāsa, sākotnēji šķiet neizteikts aromāts, skābums, bet neuzbāzīgs. Garšā baltā šokolāde. Maigs, man pat šķita pārlieku maigs. Klāt nāca kišs ar tunci, tomāti, žāvētās olīvas, dzeltenā paprika un zaļie salāti ar vīnogu kauliņu eļļas mērci.

 

Arī šim ražotājam Planeta ārkārtīgi labi pārskatāma mājas lapa, kur var par katru vīnu izlasīt pilnīgi visu, sākot no tehnoloģiskā ražošanas procesa, krāsas, garšas, saderības, beidzot ar noformējumu un tajā izmantotajiem elementiem. Piemēram, šī vīna nosaukums un etiķetes noformējums nāk no Arancio ezera apkārtnē dzelteniem ziediņiem ziedoša krūmāja.

Planeta CRU Chardonnay 2008 - piesātināti dzeltens, biezas konsistences, klasiskais Chardonnay. Garšā citrusaugļi, sviests.

   

Tad sekoja vīns, kurā abi iemīlējāmies tā, ka nākamajā dienā devāmies uz vīna veikalu „Arka” vēl pēc vienas pudelītes, lai jau pašmāju atmosfērā pārbaudītu savas garšas kārpiņas. Jā, ir īstais! Ulysse Etna Rosso 2006 – D.O.C. – sarkanvīns no Nerello Mantellato un Nerello Cappuccio vīnogām. Vīns izturēts ozolkoka mucās. Garšā dūms, plūme un vaniļas nots. Nav smags, tanīni netraucē.

   

Vīnogulāji vulkāna Etnas pakājē. Melnā augsne, kas radusies vulkānisko izmešu rezultātā piešķir vīnogai specifisko garšu. Pie Etnas vīnogulājus sāka audzēt un vīnu iegūt samērā nesen, taču jau tagad pārdošanā ir garšīgi vīni. Baudījām kopā ar teļa gaļas rostbifu, piparotu salami, olīvām, kaltētiem tomātiem.

Piektais vīns Donnafugata Sedara 2008 no Nero d’Avola (viena no vadošajām sarkanajām vīnogām Sicīlijā) vīnogas. Vīns izturēts 9 mēnešus cementa tvertnēs. Krāsa – tumši sarkana, aromāts – stipri nogatavojies ķirsis. Garša - tumšais ķirsis, apaļa, nav smaguma un uzbāzīgo tanīnu. Šķiet, tas tieši atšķir Sicīlijas sarkanvīnus no Itālijas vidienes sarkanvīniem. Saule padarījusi to garšu noapaļotu.

 

Šīs pašas vīnogas vīns Planeta Santa Cecilia 2006. 12 mēnešus izturēts 225l ozolkoka mucās. Aromātā sarkanie augļi, plūmes un lakrica. Par šādiem vīniem man vienmēr gribas teikt – šo tik smaržot, ne dzert. Aromāts paņem. Garšā parādās garšvielu nots, piesaka sevi tanīni. Pēcgarša mainās un paliek daudz maigāka.

 

Desertā Pellegrino Cantine Marsala Fine arī no Nero d’Avola vīnogas. Vīns stiprināts ar brendiju, solīdie 18%. Aromāts kaut kur atgādina portvīnu, bet vieglāks. Saldena un garšvielota garša. Pasniedz kopā ar šokolādi vai šokolādes saldumiem.

 

Dalies:
Novērtē: 4 (8)

komentāri

Gaida

Es biju Sicīlijiā septembrī,rudens- tas ir pasakains gadalaiks. Vīnu darītavā "CALATRASI"top lieliski vīni. Šeit sapulcināti vīnu darīšanas speciālisti no visas pasaules. Neticami, bet paši salas iedzīvotāji ir diezgan slinki. Un satiksme pašā Palermo-te satiksmes noteikumi nedarbojas!
Sicilija-tā ir vieta ,kur es varētu dzīvot-saule,okeāns, pārtika kokos,auzu putra lauku malā(auzas aug savvaļā)...ak,cik viegli latviešiem te viegli būtu dzīvot!PAR APKURI NAV JĀMAKSĀ!!!Viņu ziema ir mūsu vasara!



Ko lasa citi?