Čaka sviesta plācenīši jeb grāmatas „Čaks virtuvē” apskats

Kad uzzināju, ka Zvaigzne ABC ir izdevusi grāmatu „Čaks virtuvē”, biju patīkami pārsteigta. Biogrāfijās tika pieminēts, ka Čaks, netipiski dzejniekam un vīrietim, bijis labs saimniekotājs virtuvē, taču vesels krājums ar receptēm, tas ir kaut kas jauns. Viena recepte tika īstenota arī dzīvē.

Kad uzzināju, ka Zvaigzne ABC ir izdevusi grāmatu „Čaks virtuvē”, biju patīkami pārsteigta. Esmu Aleksandra Čaka daiļrades cienītāja, kā arī bijusi pāris reizes Čadaraiņu Lāčplēša ielas 48/50 dzīvoklī un dzirdējusi sajūsminātus stāstus par dzejnieka meistarīgi pagatavotajām pankūkām, ar kurām viņš cienāja savus viesus. Biogrāfijās tika pieminēts, ka Čaks, netipiski dzejniekam un vīrietim, bijis labs saimniekotājs virtuvē, taču vesels krājums ar receptēm, tas ir kaut kas jauns.

Kad grāmata nonāca manās rokās, aizgūtnēm izšķirstīju, jo tajā ir bagātīgs ilustratīvais materiālais – tā laika fotogrāfijas, kurās redzams dzejnieks ar saviem laikabiedriem, ar zīmuli uz dažādiem papīra gabaliem rakstītas sadzīviskas zīmītes, kā arī oriģinālo Čadaraiņu virtuves trauku un galda piederumu attēli. Tā dzeltenā kafijas tasīte 19.lpp. ir īsti Čakiska.

Grāmatas sakārtotājas Antras Mednes ievads un iepriekš minētie attēli ļoti labi palīdz uz Čaku paskatīties kā uz parastu rīdzinieku, kas dzīvojis pagājušā gadsimta pirmajā pusē, viņa ģimeni, sadzīvi. Līdz ar to padarot tuvāku, saprotamāku to vidi, kurā dzejnieks izauga, dzīvoja, mīlēja un radīja. Fragmenti no Čaka dzejas, prozas un laikabiedru atmiņām uztur sasaisti ar autora darbiem, ļauj paskatīties uz tiem ar citām acīm.

Grāmatā ir gan receptes, gan padomi, kā, piemēram, labāk pagatavot kafiju, lai tā saglabātu savu aromātu, vai kā cietu gaļu uzvārīt mīkstu u.c. Radās ķecerīga doma kādu ēdienu pagatavot pašai no šīs Čaka recepšu pierakstu grāmatiņas. Bet … jau izlasot pašu pirmo, sapratu, ka nebūt tas nenāksies viegli, jo recepšu pierakstā saglabāta pagājušā gadsimta latviešu valoda un tā laika mērvienības, kas mūsdienu lasītājam gaužām svešas, piemēram, 1 lote (12,8g), kortele (250g), stops, 1 mārciņa (400g), potašs (cepamais pulveris), briežraga sāls u.tml. Tiesa grāmatas sastādītāja parūpējusies par skaidrojumiem.

Un tomēr viena recepte tika īstenota dzīvē. Negalvoju, ka man sanāca tikpat labi kā Čakam, taču pateicoties šai grāmatai esmu iemācījusies kaut ko jaunu.

Sviesta plācenīši

100g sviesta, 100g cukura, 100g miltu, 3 olu dzeltenumi, citrona miziņa, rozīnes

Sviestu ar cukuru saputo, pierīvē citrona miziņu, putojot pievieno pa vienai olai un piesijā miltus. Plāti apklāj ar brūnu papīru, masu saliek tūtiņā, spiež uz plātes apaļus plācenīšus, uz katra uzliek rozīni, cep 10-15 minūtes.

Jāsaka, visa virtuve smaržoja pēc citrona, bet gatavo plācenīšu garšā ļoti labi sadzīvoja sviestainums un skābumiņš.

Dalies:
Novērtē: 4 (10)

komentāri

Muks

Izskatās garšīgi.

deni2s

"Netipiski vīrietim?" Tu ko, nezini, ka labākie pavāri ir vīrieši?!

iinuu

Diemžēl nekad nav bijusi iespēja pārliecināties par to. :( Ģimenē, radu un draugu pulkā visas lieliskas gatavotājas ir sievietes. :)

Erik's

Nekad? :)

Antra Medne

Lieliski. Man, veidojot grāmatu, tik labi neizdevās. Lai Jums veicas!!!

iinuu

Paldies! :)



Ko lasa citi?